Energieaudit
Energieaudit
Vrijwillige audit
Organisaties voeren steeds vaker op vrijwillige basis een energie audit uit. Om energiekosten te reduceren of in het kader van de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Europa.
Ensatec heeft ervaring in het uitvoeren van vrijwillige energie audits, waarbij het verbruik van de organisatie in kaart gebracht wordt. Er worden maatregelen uitgewerkt waaruit duidelijk wordt welke stappen gezet kunnen worden om energiekosten te drukken.
Wij gaan in deze studies een stap verder en berekenen uw scope 1 en 2 emissies volgens het GHG Protocol. Dit omvat een eerste blik op uw CO2 voetafdruk, berekend volgens een internationaal geaccepteerde methodiek. Wenst u echter een volledig beeld van uw CO2 voetafdruk, inclusief alle emissies in uw waardenketen: scope 3, dan kunnen wij voor u ook een CO2 reductieplan opstellen.
Subsidies
De Vlaamse overheid biedt verschillende subsidies voor het promoten van energiebesparende maatregelen. Wij brengen deze ook steeds voor u in kaart. Voor stap 3 van begeleiding PV-installatie kan u overigens tot 45% financiële steun ontvangen via de KMO-Portefeuille*.
*check op de website van vlaio of jij hier voor in aanmerking komt.
Verplichte audit
EED
Europese bedrijven zijn al enkele jaren verplicht om hun energie verbruik in kaart te brengen en te reduceren. Deze verplichting is opgenomen in het Energy Efficiency Directive: RICHTLIJN 2012/27/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 25 oktober 2012.
De verplichting hangt af van twee elementen:
Totaal finaal energieverbruik van 1 site;
KMO of GO volgens Europese definitie
Ensatec kan jouw organisatie helpen door het opstellen van een energie audit, energieplan of energiebalans. Deze audits worden daarna geregistreerd in de webapplicatie van energieloket Vlaanderen, zodat je voldoet aan jouw wettelijke verplichtingen.
Nieuw: sinds 2023 zijn ook niet energie intensieve bedrijven (< 0,1PJ finaal verbruik) verplicht tot het uitvoeren van maatregelen met een IRR < 13% (na belastingen). Dit geldt voor energie audits en energieplan waarbij maatregelen uitgevoerd moeten worden binnen 4 jaar na indienen van het rapport. Bedrijven die verplicht een energiebalans moeten opmaken zijn ook verplicht tot het uitvoeren van een bepaald aantal maatregelen, beter gekend als de no-regret maatregelen. Deze maatregelen verschillen per sector en zijn te vinden via deze link.
EBO
Is jouw organisatie toegetreden tot EBO 2023 – 2026 (Energiebeleid overeenkomst), dan kan Ensatec je ook hier verder in helpen.
In maart 2023 hebben de inschrijvers van EBO III echter al een plan van aanpak moeten insturen waardoor de samenwerking tussen de bedrijven en studiebureaus al vastligt.
- 1. Persoonlijk gesprek
- 2. Gegevensverzameling, inspectie en evaluatie
- 3. Analyse en modellering
- 4. Aanbeveling en rapportage
- 5. Implementatie